Positiva förändringar efter neurofeedback!

Så här skriver en förälder till ett barn på mellanstadiet efter neurofeedback-träning:

”…..nu har det fungerat väl i skolan i en hel MÅNAD! Han kan lyssna in andra, vara i klassrummet och jobba, och ta mer ansvar, räcka upp handen osv. Vi tolkar det alltså inte som en tillfällig förbättring.

Många lärare som undervisar klassen har vänt sig till hans mentor och kommenterat en tydlig förändring. Helt otroligt! Helheten har förbättrats, med bättre uthållighet och att han kan komma till ro i klassrummet.

Hans tidigare oförmåga att hejda impulser att prata rakt ut, har även det blivit bättre.Det sammanföll med att man i skolan skapade än tydligare struktur, något som vi menar är oerhört viktigt. Men det är inte bara det. Jag är helt säker på att det måste hänga ihop med att han genomgått neurofeedback. Det har ju inte funkat på sex år, varför skulle det förbättras så avsevärt just nu?!”

1. Irma
    Irma says:

Det sorgliga är att dessa behandlingsalternativ endast erbjuds storstäderna medan vi i landsorter o småstäder får hålla tillgodo med Ritalin etc. Vården är inte likvärdig o rättvis i det här landet. Har en son med adhd och han skulle verkligen behöva prova neurofeedback för att se om det kunde förbättra hans symtom. Han är enormt impulsiv och aggressiv. Tacksam för om ni kunde öppna en filial i tex Ljungby eller Växjö, så vi i Kronobergs län också kunde få del av denna behandlingsmetod!

Svara
  2. Gunilla Radu
    Gunilla Radu says:

Hej Irma!
    Jag har tagit del av dina synpunkter, och jag håller med om att fler borde få tillgång till detta alternativ – oavsett var i landet man bor! Än så länge är vi inte så många neurofeedback-terapeuter i Sverige, men vi hoppas och arbetar för att vi ska bli fler, då denna metod redan är väl använd och känd i flera länder. Vi ser också fram emot den studie som pågår på Karolinska Institutet; KITE-studien, där man studerar neurofeedbackens effekter på 200 barn/ungdomar med ADHD. Förhoppningsvis blir den klar under 2018, och det tror jag öppnar upp för ett större intresse för metoden, då ju inte alla blir bra på medicinsk behandling. Dessutom är neurofeedback applicerbart på många andra grupper av symptom och syndrom som t.ex migrän, tinnitus, utbrändhet mm. På Röda Korsets center för krigs- och tortyrskadade i Stockholm har man gjort en liten studie på neurofeedback och PTSD, med mycket goda resultat.
    Än så länge ingår inte metoden i den allmänna sjukförsäkringen, vilket innebär att man får bekosta det själv. En del föräldrar har använt sig av barnförsäkringen, då en diagnos (t.ex ADHD/ADD) kan ge rätt till ekonomisk ersättning.
    Under sommarlov och även andra skollov, finns det möjlighet att boka in sig/sitt barn för intensiv träning, te.x: 2 ggr/dag under två veckor, då man bör räkna med åtminstone 20 träningsstillfällen för att få en kvarvarande effekt.
    Gunilla Radu, neurofeedback-terapeut enligt Othmer’s metod

Svara

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!